Aldaus Huxley

Türkçe yayınlanan bilimkurgu kitapları biriktirirken eksiklerimi belirlemek, neler almam gerektiğini tespit edebilmek için bulabildiğim tüm kaynakları tarayıp bibliyografyaları incelemiştim. Bilimkurgu eserleri yanı sıra, bilimkurgu yazarlarının başka türlerdeki eserlerini de belirleyip topluyordum. Bu konuda yeterli çalışma yok, erken dönem bibliyografya taslaklarının internetteki bölük pörçük bilgilerle derlendiği çalışmalar var ama yetersiz. Dört başı mamur, hiç şüphe duymaksızın …

Aldaus Huxley Devamını Oku »

Alaaddin Dal

Pek kimse bilmez, zamanında bilenler de artık çoktan unutmuştur ama orta okul lise yıllarımda saksafon dersleri almıştım. Hiç kimseye danışmadan bir soprano saksafon bulmuştum, oysa, başlangıç için ideali altodur, zira, nefesli sazlar küçüldükçe, çalması zorlaşır. Bunu bana, daha ilk derste, kemik gözlükleri, sevecen ama disiplinli tavrıyla Alaaddin Dal söylemişti… Keman, piyano, saksafon… Aklınıza ne gelirse …

Alaaddin Dal Devamını Oku »

Unutulmuş bir efsane: Küçük Vali

1900 yılında doğdu. Adı Fahrettin Kerim’di. Sonra Gökay soyadını aldı. 1922’de Tıp Fakültesinden mezun oldu, Münih’te akıl hastalıkları kliniğinde ihtisas yaptı. Seksen yılı aşkın yaşamında doktor, Yeşilay’cı, İstanbul valisi ve belediye başkanı olarak tanındı. Boyundan iki kat uzun elliye varan kitabı yayınlandı. Karikatüristlerin çize çize bıkmadığı ünlü “Küçük Vali”mizdi. Bundan kırk yıl kadar önce 22 …

Unutulmuş bir efsane: Küçük Vali Devamını Oku »

Hüseyin Rahmi ve Miralay Hulusi Bey

  Dostlar; Artık yeni sene ile birlikte daha sık ve düzenli bir şekilde karşınıza çıkmaya özen göstereceğiz. Hep beraberce sıkıntılı günlerden çıkıp bol kitaplı, koleksiyonlarımızla haşır neşir; keyifli sanat ve kültür haberlerini paylaşarak daha güzel ve umuyoruz daha sağlıklı günlere doğru beraberce yolumuza devam ederiz. Geçen hafta geniş bir şekilde bahsettiğimiz ‘Anılar ve İmzalar’ müzayedesinde, …

Hüseyin Rahmi ve Miralay Hulusi Bey Devamını Oku »

Orhan Veli’nin Kedileri

Orhan Veli’nin kedisi yok, başlık yanıltmasın sizi. Ama eski sandıkları karıştırınca, karşımıza kedili şiirleri çıkar. Bu şiirleri anlamak için oldukça eskilere gitmemiz gerekiyor. Erol Güney, küçük bir çocukken Rus İhtilali’nden kaçıp İstanbul’a gelen bir Yahudi ailenin ferdi. Kırklı yıllarda “Tercüme Bürosu”nda çalışmış. Sonra gazetecilik yapmış. Daha sonra da Demokrat Parti’nin gazabına uğrayıp vatandaşlıktan atılmış. Haluk …

Orhan Veli’nin Kedileri Devamını Oku »

Denizaltı mürettebatından bir fanzin: Periskop

Fanzinleri oldum olası severim. Üreticisinden doğrudan meraklısına ulaşır. Artık hangi konuysa, bu konuya ilgisi olanları bir araya toplar. Kâr amacı gütmez. Sansür mekanizmalarından nasibini almaz. Biçim ve estetik kaygısı yoktur. Bir koleksiyoner için ne kadar olumsuz özellik varsa hepsine sahiptir ama yine de arayınca bulunamadığı için kıymetlidir. Zira, daha evvel Entel Bülten’de death metal konulu …

Denizaltı mürettebatından bir fanzin: Periskop Devamını Oku »

Hans Sachs’ın Öyküsü

Sevgili dostlar, Bu iş reklam arasında kulağına maç sonuçları açıklanan rahmetli Cenk Koray’ın takımları ve sonuçları karıştırması ve 1-0 biten Fener- Ankaragücü maçını canlı yayında “Beşiktaş 2 – Gençlerbirliği 1” olarak anons etmesi meselesine dönecek biliyorum ama galiba yıllar önce aktaran Nilgün Belgün’dü: Bir tiyatro oyunu sırasında Belgün ne diyeceğini hatırlayamıyor, uzunca denebilecek bir süre …

Hans Sachs’ın Öyküsü Devamını Oku »

Yeni Yılda

Yeni yılımızı kutladık, kendimizi eve kilitledik bekliyoruz. Kutlamalar hatırlama günleri, tekrarlayan günler, monoton bir rutin kavuruyor, meterolojik kurumanın yanında. Çok hırpalandık, hastalandık; dostumuzu can kardeşlerimizi kaybettik. İki ayı geçkin süredir kimsenin ayağına dolanmıyoruz, sırnaşmıyoruz. Gökhan Akçura’dan Sonbahar yazısı istediydik, yayınlayıncaya kadar kış geldi neredeyse bahar gelecek. Vak’a mevsim filan kalmadı, arılar karasinekler vızıldıyor Noel gününde …

Yeni Yılda Devamını Oku »

Shopping Cart
Scroll to Top