2001: Bir Uzay Macerası

Geçtiğimiz günlerde medar-ı iftiharımız yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Cumhuriyet gazetesine verdiği bir röportajda sürreal detayların filmi daha gerçekçi kıldığını belirtmiş. Öyleyse bugün ben de sizlere sürreal olabilecek bir hikayeden bahsedeyim. Efendim, evvel zaman içinde, kalbur saman içinde (aslında tam olarak 1964 yılında), genç aktör Keir Dullea, Otto Preminger’in rejisörlüğünü yaptığı “Küçük Kız Kayboldu” adlı filmde rol almaktadır. Bir akşam set sonrası kafa dağıtmak için Londra yakınlarında kurulan bir panayıra gider ve dolaşırken bir falcının önündeki kuyruğa denk gelir. Sıra kendisine gelince kadın Dullea’nın ellerini açar, yüzüne uzun uzun bakar ve “siz” der, “bir mühendis misiniz?” Aktör başını hayır anlamında iki yana sallar. “Peki bir bilim insanı olabilir misiniz, yahut bir matematikçi?” Dullea artık sıkılmaya başlamıştır, ama falcı bu küçük oyunu uzatmaktadır: “Pekala, astronot olabilir misiniz, çünkü uzaya giden bir roket görüyorum size bakınca!” Genç adam bu olayı bir iki eş dostuna söylemiştir belki, sonra hep birlikte gülmüşlerdir de. Bir hafta kadar sonra Los Angeles’taki menajerinden bir telefon aldığında, aktör artık falcının kehanetini çoktan unutmuştur. Hattın diğer ucundaki adam “şimdi sıkı durmanı istiyorum Keir” der, “Stanley Kubrick seni yeni yapacağı filmde başrol için istiyor. Bir astronotu oynayacaksın!”

Tabii Kubrick’in o güne kadar pek de ciddiye alınmayan bir tür olan bilimkurguya saygınlık ve derinlik kazandırdığı ünlü yapıtı 2001: Bir Uzay Macerası’ndan bahsettiğimi anlamışsınızdır. Büyük sinemacı, filmin çekimleri devam ederken sete sanat danışmanı ve ressam Brian Sanders’ı çağırmış, sahnenin önünde ve arkasındakileri ölümsüzleştirmesini istemiştir. Alman Taschen yayınevi, Sanders’ın bu resimlerinden ikisinin imzalı baskılarını geçtiğimiz yıllarda yayınladığı dev boyutlu “The Making of Stanley Kubrick’s 2001: A Space Oddysey”e eklemişti. İşte bu kitaplardan yalnızca ve yalnızca 250 adet basılan “Dönen Kamera” edisyonu şu anda peyci.comda sevgili Ayşe And Kitap Müzayedesi’nde satışta! Tasarımını M&M Paris’in yaptığı bu kitabın siyah metal kutusu da, filmdeki monoliti andırıyor.

Stanley Kubrick’i anıp da, yine aynı müzayedede olan çok nadir bir başka Kubrick kitabından bahsetmemek olmaz. Taschen’in 2005 yılında bastığı bu kitap çoktan tükenmiş durumda ve orta üstü kondüsyonda olanları bile oldukça yüksek rakamlara satılıyor. Bu kitabın özelliği de şu: Bizzat Kubrick’in arşivindeki bir 2001: Uzay Yolu Macerası film şeridinden kesilmiş birkaç kare ve yönetmenle yapılan ünlü bir ropörtajın cd kopyası şeffaf bir zarfta yeni sahibini bekliyor olacak.

Sevgili dostlar, bu kitaplar ve daha fazlası için peyci.com’u ziyaret etmenizi öneririm. 

Shopping Cart
Scroll to Top