Bildiğiniz gibi almanaklar, yılın bayram, yıldönümü gibi önemli günlerini; gökbilim, meteoroloji bilgilerini içeren kitap şeklindeki takvimlerdir. İlk almanak örneği, Babil’de bir tabletin üzerine yazılan, insanların yılın belirli günlerinde neleri beklemeleri gerektiğini anlatan açıklamalarmış. Babil almanağı bu tür metinlerin öncülerinden de olsa, almanakların asıl çokça basıldığı ve alındığı dönem Erken Modernmiş. Hatta, İncil’den sonra en çok satılan kitaplar, almanaklarmış-yılda yaklaşık 400000 kopya gibi bir sayıdan bahsediyoruz. Almanakların kullanım süreci 365 günden ibaret olsa da bazı kopyalar çok önem verilmiş detaylar ve zanaatkarlıkla işlenmişler. Almanakların daha sonra atılmak için üretilmeleri ne kadar üretildiğini, ne kadar geride kaldığını hesaplamayı zorlaştırıyormuş. Aynı zamanda bazı almanak kullanıcıları özel ciltler ürettirip daha sonra da bu ciltlerin içine yeni almanak sayfalarını yerleştirtiyorlarmış. Yani bu gördüğünüz güzel ciltler tekrar tekrar kullanılabiliyormuş.
Birkaç bülten önce minyatür kitapların neden ilgi çekici olduğundan bahsetmiştik. En önemli nedenler biri, insanların bu kitapları daima yanlarında taşımak istemeleriydi. Tabii insanların günlük bilgiler veren almanakları yanlarında taşımak ve kitapların sayfalarına danışmak istemelerinden daha doğal bir durum olamaz. İlk minyatür almanaklar örneklerinden biri 1475 yılına gidiyor. Minyatür kitapta estetik ve zanaatkarlık da oldukça önemli oluyor. Nadir kitap ve el yazması uzmanı Suzanne Karr Schmidt minyatür almanaklarda çok özel detaylar görülmesinin ve özel ciltler yapılmasının nedeninin bir çeşit zanaatkarlığı gösterme alanı olmasından kaynaklandığı söylüyor. Ayrıca bu minyatür almanaklar, aksesuar olarak ya da hediye vermek için de kullanılmış. Örneğin aşağıdaki resimdeki 1805 yılında yapılmış almanak, cildinde bulunan saç tutamı, baş harfler ve yılan bir sevgiliden diğerine hediye olduğunu gösteriyormuş.
Son olarak, koleksiyoner Patricia J. Pistner ve onun harika minyatür kitap koleksiyonundan bahsedeceğiz. Tam 950 parçadan oluşan minyatür kitap koleksiyonunda almanaklar da varmış. Özellikle Fransızca almanakları toplamayı seven Patricia bu almanakları Fransız model evinin kütüphanesine koyuyormuş. Bu minik kütüphaneye yaklaşık 500-600 kitap koyabileceğini düşünse de 30 yılda anca 95 tane almanak toplayabilmiş. Kendisinin minik kütüphanesini de aşağıda görebilirsiniz.
Daha fazla minyatür almanak resmi görmek için ve kaynak olarak kullandığımız Jessica Leigh Hester tarafından yazılan makaleye ulaşmak için tıklayınız.