Sanatçıların, okuryazarların kütüphanelerine göz atmak, tüm listeyi incelemek! zevkli iştir. Aşağıda Seyfettin beyin anlattığı kütüphane ve entelektüellerin hikayesi ile karşılaştırınca mahcubiyet söz konusu. Ama işte ‘Entel Bülten’ ismi de oradan geliyor. Niye Entelektüel Bülten değil? İşte bu sebepten. İnceleyeceğimiz kütüphane Eco veya Chomsky değil Marilyn Monroe’ya ait. Hiç öyle kaşlarınızı müstehzi kaldırmayın, gerekirse Seda Sayan’ın kütüphanesini de inceleriz. Hatta şu haberi de gündeme getirmek boynumuzun borcu. Afrodit namıyla bilinen, neydi adı hani pahalılıktan şikayet ediyordu. Yalısının mazot parasını bile yetiştiremiyormuş, hah Banu Alkan; son nefesinde, pardon pardon son demecinde: ‘Turizm ve Kültür bakanı olmak istiyorum çok zeki ve güzel olmaktan sıkıldım’ demiş.
Neyse, Banu Hanımın kütüphane detayları henüz elimize gelmedi ama Marliyn Monroe’nun katalog yapılmış 4oo’ü aşkın kitabı var. İsterseniz bir göz atalım neler var neler yok. Toplam 430 kitap; bir kısmının içinde notları var, bir yemek kitabının sayfaları kesilmiş veya kopartılmış, hatta yağ bile damlamış olabilir. Sonradan filme çekilmiş olanlar var; belli ki bunları rol alma ihtimali veya isteği ile okunmuş olmalı. Fakat çok çarpıcı olanlar da var mesela: D. H. Lawrence’ın hemen tüm kitapları, Freud’un en az 6-7 kitabı, Dostoyevski’den tutunuz en aşağı 10 Rus edebiyatı, 25 kadar politika ki içlerinde Kapital ve Bertrand Russell dahi var. Hemingway’dan Halil Cibran’a antolojilerden Thomas Mann’lara. Bu aptal sarışınlarda böyle oluyorsa akıllı okur yazar aktrislerde kim bilir ne kütüphaneler vardır. Bir diğer ihtimal de Tsundoku hastalığına tutulmuş olması! Tsundoku ne midir? siz Entel Bültenleri pek ihmal ediyorsunuz belli ki.
Aşağıda Marliyn James Joyce’un Ulysses’ini okurken. Bayram hediyesi vermiyor bu Entel Bülten de hiç lafını duymamış olalım.
Bu hizmetimizi de unutmayınız 'Marliyn Monroe okurken' görselleri için lütfen tıklayınız