Yorumlarda Sahaflık

Bu sahaflar ile ilgili ekşi sözlükte, çeşitli dergilerde ve dahi sosyal medyada çeşitli yorumlar yapılıyor. Başlıktan anlaşılacağı gibi biz de bir şeyler söylemek isteriz. Ama alıştıra alıştıra…

‘eğer takas yoluyla sahaftan kitap alacaksanız elinizdeki kitap tuvalet kağıdı, sahaftaki kitap ise kutsal kase değerindedir. size, zaten siteden alırsanız kendine kesilecek komisyonu ve kdv tutarını düşer, elinizdeki kitapları bedavaya almaya çalışırlar (hepsi değil tabi). ‘

Şimdi bu yorum aynen kopyala-yapıştır uygulaması ile sunulmaktadır. Burada kilit bölüm (hepsi değil tabi) yorumu galiba. Söyleyecek çok şey var ama sıkmak istemiyoruz sizi, ama her mesleğin ahlaklı, ahlaksız; cahil veya birikimli; kaliteli veya kalitesiz kurum veya bireyleri vardır. Mercedes otomobili direkt acentesinde de alabilirsiniz, ikinci elden alırken ‘bayandan’ veya ‘doktordan’ da alabilirsiniz. Ve araba ‘çeync’ çıkar, yani ne idüğü belirsizdir. Veya tavuk döneri yerken bir ihtimal ‘serbest gezen’ ve ‘organik köy tavuğundan’ üretilmiş olabilir. (Pek az ihtimal) Ama kuvvetle muhtemel ki antibiyotik basılmış tavuğun eti ve kıkırdakları ve hatta… Neyse çirkinleşmeyelim.

Yani bahsedilen bir ahlak sorunudur. Her mesleğin, her türlü insanın veya müessesenin olabileceği gibi. Elinizdeki kitabın tuvalet kağıdı olabileceği sahaf tanımıyoruz. ‘Çok çıkan’ olabilir, değersiz olabilir, haşat durumda olabilir ama tuvalet kağıdı? Ayıboluyo…

Bir başka nokta: beş liraya aldığın kitabı 500 TL’ye satmaya kalkıyorsun. Bu mümkün değil efendim. Beş liraya almak değil bulmak olabilir; mümkündür.

Ancak finansal veya ekonomik ukalalık edelim. Ne de olsa, geçmiş ticaret hayatımız var; yani yeteri kadar şirket, dükkan batırmışlık brövemiz. Sahaflar fiyat yapıcı değildir, fiyat alıcıdır. Mesela İphone 9 çıkıyor, 6 bin liraya satacağım diyen Apple gibi değildir bu meslek erbabı. Veya yeni çamaşır makinesi yaptım hem yıkıyor hem kurutuyor hem ütülüyor hem de düğmelerini dikiyor derseniz, fiyatı siz söylersiniz.

Sahaflarda ise durum farklıdır. Piyasa fiyatı oluşturur ve siz de oluşan fiyata göre yerinizi alırsınız. Yani işinizi doğru dürüst yapan biri iseniz, en yüksek ile en düşük fiyatın arasında çeşitli unsurlara göre yer alırsınız. Yani bir kitap piyasada 300 – 500 TL arasında satılıyorsa ve siz beş liraya bulduysanız % 100 karla 10 liraya satamazsınız. Değil mi? Pek çok koleksiyoner arkadaş lafı ‘kaç paraya aldın ki 500 lira istiyorsun?’ sorusuna getirir ki…

Herkese yukarıdaki bayan gibi kitap satıcısı lazım galiba…

(devamı haftaya)

Shopping Cart
Scroll to Top